La iniciativa ‘A l’estiu la precarietat no fa vacances! La nostra lluita tampoc!’, realitzada per Joves de CCOO i a la que el Consell de la Joventut de Xàtiva es suma i dona suport, posa el focus en les condicions de treball que pateix la joventut valenciana a l’estiu, vinculades a un model amb una alta temporalitat, baixos salaris i molt poques garanties.

Joves de CCOO PV llança avui la campanya ‘A l’estiu la precarietat no fa vacances! La nostra lluita tampoc!’, una iniciativa que pretén denunciar l’alta temporalitat i els baixos salaris dels llocs de treball ocupats per persones joves, durant els mesos d’estiu, a causa d’un model turístic que ens porta a situacions d’extrema precarietat. El sindicat posarà el focus en les condicions pròpies d’un model laboral temporal, amb molt poques garanties i uns salaris que disten molt de ser els marcats en els convenis.

Segons les dades de l’atur registrat al País Valencià, al juny de 2019 es van realitzar un total de 47.779 contractes a joves menors de 25 anys. D’ells, 45.089 són temporals, per tant el col·lectiu pateix una taxa de temporalitat del 94,36%. La taxa d’atur de menors de 25 anys a la nostra autonomia, és del 32,3%, quan la general és del 14%, segons dades de l’última EPA.

 

Baixa taxa d’emancipació

La secretària de Política Social i Joventut de CCOO PV, Ana Belén Montero, assenyala que la precarietat que pateixen les persones joves “els està impedint poder desenvolupar un projecte de vida a mitjà i llarg termini”. Aquesta situació es veu reflectida en la baixa taxa d’emancipació a la nostra comunitat autònoma, que se situa en un 19,5% dels i les joves entre 16 i 29 anys, segons les últimes dades de l’Observatori d’Emancipació del Consell de la Joventut de Espanya.

Al juny de 2019, com succeeix de forma cíclica, l’atur ha baixat un 1,42% i el sector serveis empra més el 76% de les persones noves contractades, la majoria lligats al turisme. “La joventut no pot pagar un model injust que comporta situacions tan precàries en les que molta contractació és en negre i on no es respecten les normes bàsiques del treball”, denuncia Montero.

 

Informació en zones turístiques

El sindicat sortirà al carrer per informar els treballadors i treballadores joves en tot el territori valencià, especialment en zones de major afluència turística, denunciant les condicions de precarietat però evitant caure en el pessimisme i en la resignació: “Volem traslladar la importància de que les persones s’organitzin sindicalment per fer front a aquestes situacions. L’objectiu és oferir eines per recuperar els drets arrabassats i dignificar la joventut en la feina “, apunta Ana Belén Montero, que considera fonamental que els i les joves siguin conscients que poden transformar el model que els impedeix tenir expectatives de futur.

 

Per acabar amb aquesta situació, és fonamental actuar sobre les polítiques d’ocupació, fomentant la contractació estable davant l’encadenament injustificat de contractes temporals. CCOO PV reclama perseguir la contractació temporal fraudulenta, un major reforç de les inspeccions de Treball. El sindicat exigeix ​​també acabar amb l’abús i l’ús fraudulent actual, també a l’estiu, de la figura de les persones becàries, que en moltes ocasions amaguen veritables relacions laborals.