El dies 24, 25 i 26 de febrer, es va realitzar en Xàtiva el Plenari Jove de 2023, on participaren joves de tot el territori valencià, amb la finalitat de donar a conèixer com funciona un plenari d’un ajuntamet.

Aquesta activitat es va dur a terme per el Consell de la Joventut de Xàtiva i el Consell Valencià de la Joventut. Naix seguint amb la línia d’apropar la politica institucional autonòmica que realitza el Consell Valencià de la Joventut amb el Parlament Valencià Jove, però en l’ àmbit local.

Durant tot el cap de setmana, diverses persones joves van aprendre com funcionava la política local: Com funciona la fórmula D’Hont que determina el nombre de regidors i regidores d’un partit i com es realitzen les mocions i les esmenes.

A més poderen escoltar les experiències de tres regidors de Xàtiva de diferents partits polítics i de l’alcalde,  preguntaren els dubtes que tenien sobre la politica local i com es ser jove i regidor o regidora. Tot el cap de setmana va estar acompanyat per explicacions de les ideologies polítiques.

Per concloure l’activitat, es va realitzar la simulació d’un plenari on els joves estaven agrupats per ideologies i realitzaren mocions i esmenes als altres grups politics.

Com a mode de resum visual i de record ací us deixem un video sobre el Plenari Jove de Xàtiva de 2023.

Enllaç