Vos deixem a continuació amb l’article d’opinió escrit per la nostra companya Alexandra Boluda, responsable de l’Àrea de Feminisme i Igualtat del CJX que tracta sobre el paper de la joventut en la lluita per la igualtat efectiva entre homes i dones, els valors que s’adquirixen en els diferents estament de l’educació i la situació de les dones en aquest context de pandèmia.

 

 

Transcripció:

 

“La Joventut, el valor de la Igualtat” Alexandra Boluda

La joventut som un col·lectiu molt heterogeni, preocupats pels valors socials com la igualtat, l’educació, la solidaritat i tolerància. Dins d’aquests valors cal destacar la igualtat entre dones i homes, doncs alguns estudis indiquen que al 90% de les joves els preocupa que continue existint una bretxa salarial i social entre les dones i els homes.

Tots aquests valors esmentats s’aprenen i s’adquirixen des de l’educació formal, l’escola, des de l’educació informal com als barris i famílies, i des de l’educació no formal com les associacions socio-culturals i esportives, sent l’entorn familiar el referent més important per adquirir tots aquests valors socials.

Es fàcil veure com els últims anys les dones han començat a ser més visibles en tots els àmbits: laboral, educatiu, polític, social, familiar….També a les associacions les dones comencen a tindre més pes i responsabilitats dintre d’aquestes. La joventut ha d’estar atenta per evitar que algunes corrents ideològiques i polítiques entrebanquen i endarrerisquen tot allò aconseguit els darrers anys pel que fa a la igualtat.

Malgrat haver aconseguit els darrers anys millores en el tracte o en la consideració de la igualtat, cal continuar fent paleses les reivindicacions per aquest motiu, el dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, s’organitzen manifestacions arreu del País Valencià i de l’Estat Espanyol per continuar exigint millores per a la dona en tots els àmbits socials, laborals i científics fins arribar a la plena igualtat.

Diversos estudis expliquen que a dia de hui, i en aquests temps de pandèmia moltes dones han eixit del mercat laboral per tenir cura de les persones dependents en l’àmbit familiar, generant problemes de conciliació i la falta de corresponsabilitat han augmentat la bretxa salarial. Encara existeix una discriminació per accedir a llocs de treballs.

“Igualtat, llibertat, transparència, no violència, diversitat; són valors molt importants en el feminisme. Ningú ha de discriminar les nostres molt diferents identitats ni limitar la plena llibertat que tenim cadascuna d’exercir les nostres opcions polítiques, ideològiques, de creences, professionals, familiars i sexuals”. (Declaració Feminista CICFEM 2021).