Vos deixem a continuació amb l’article d’opinió escrit pel nostre company Antoni Pau López, responsable de l’Àrea Ecologista del CJX que tracta al voltant del paper de la joventut i l’associacionisme en la lluita ecologista.

 

Transcripció:

En motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, que es celebra cada 26 de gener des que en 1975 tinguera lloc a Belgrad el “Seminari Internacional d’Educació Ambiental”, aprofite aquestes línies per reivindicar l’aportació de la joventut i del moviment associatiu en la construcció d’una societat on els valors ecologistes han de prendre d’una vegada per totes un paper protagonista marcant de manera clara i seriosa l’agenda política dels estats, especialment en un context de pandèmia mundial del que cal sortir de la manera més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

No és cap notícia que el moviment ecologista al segle XXI està clarament representat per la joventut. Joves que no es conformen en observar inactius com el planeta cada vegada està mes i més perjudicat, entre altres coses, per l’egoisme i la falta de sensibilitat de l’esser humà. Joves que davant de les conseqüències del canvi climàtic i la contaminació, com els temporals, la pèrdua de biodiversitat, i pot ser, fins i tot, l’aparició de noves pandèmies com la que patim en l’actualitat, decideixen prendre partit per a solucionar-ho amb tot tipus d’iniciatives, tant a nivell global com també a nivell local participant de plataformes, associacions i moviments veïnals.

Parlant del moviment associatiu m’agradaria destacar el paper de les associacions d’educació no formal, de les que tenim clars exemples a la nostra ciutat amb grups Scouts (Agrupaments Escoltes Jamboree i Cohinoor) i grups Júniors (Atalaia i Corimbo), associacions formades i dirigides per joves compromesos i compromeses amb l’ecologisme que a través de l’educació en valors i les activitats que realitzen setmana rere setmana al llarg de tot l’any tracten d’inculcar als nostres xiquets i xiquetes valors ecologistes i de respecte a la diversitat, i que cada estiu, aconsegueixen que estimen la natura que ens envolta convivint amb ella durant 15 dies als campaments d’estiu.

A banda, tenim la sort de comptar amb altres associacions a la nostra ciutat i els seues voltats com el propi Consell de la Joventut de Xàtiva amb iniciatives com “FemNatura”, Bosc Primigeni de Xàtiva, la Societat Protectora d’Animals de Xàtiva SPAX o Acció Ecologista AGRÓ, que tracten de protegir la flora i la fauna que ens envolta i de les que participen molts joves assumint un paper important. Associacions que realitzen voluntariats amb la intenció de preservar i cuidar la natura i on també es fa crítica a les polítiques que atempten contra els principis ecologistes.

Per últim, no podem deixar de banda als i les joves que sense formar part de cap associació també lluiten per millorar la situació reciclant diàriament a les seues cases o animant als seus familiars a que també ho facen. Aquells i aquelles que quan arriba l’estiu cuiden a tots els falciots que cauen dels nius als nostres pobles. Joves que dediquen la seua formació curricular a l’estudi de la conservació de la natura. Joves que amb la il·lusió de crear una nova empresa per a guanyar-se la vida ho fam amb l’ideal clar d’obrir un negoci ecològic. I sobretot, fer èmfasi en l’aparició als últims anys de multitud de joves agricultors i agricultores que empren el model i els principis de l’agroecologia a tot arreu del País Valencià.

En definitiva, tant jo com els meus companys i companyes del Consell de la Joventut de Xàtiva i de la resta d’associacions i plataformes que treballen en aquest àmbit no podem fer una altra cosa que seguir defensant fermament els valors de l’ecologisme i posant de manifest el crucial paper de la joventut en les principals reivindicacions i canvis socials que encapçalem i que continuarem encapçalant, amb l’esperança de que la nostra veu finalment siga escoltada més enllà d’aparicions simpàtiques als mitjans de comunicació, aconseguint que aquest discurs es trasllade definitivament i amb contundència a l’agenda política més immediata en forma de polítiques concretes i efectives.