Cada 12 d’agost es celebra el dia Internacional de la Joventut i enguany continua marcat per la crisi sanitària que vivim des de fa més d’un any.

Enguany des del CJX volen visibilitzar els problemes  com l’emancipació, la salut mental, l’habitatge, l’ocupació i l’adultcentrisme, que les joves porten arrastrant fa anys i a més s’han vist agreujats a causa de la pandèmia COVID-19, per això la campanya realitzada conjuntament amb la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Xàtiva tracta de donar a conèixer els principals i diferents problemes a través d’uns cartells penjats a les faroles de diferents carrers, places i parcs de la ciutat.

Al llarg d’aquesta setmana es poden llegir unes pancartes en l’Albereda Jaume I amb lemes sobre l’atur juvenil, els problemes actuals de la joventut i tot allò que reivindiquen des del Consell de la Joventut. A més, també poden trobar aquesta campanya en punts estratègics de Xàtiva i en la Plaça del Mercat. Aquests cartells estan dividits per colors on cadascun representa una problemàtica de la joventut. Els colors que es poden veure són el blau relacionat amb l’atur, precarietat, habitatge; el groc representant la salut mental i els problemes psicològics causats i agreujats per la pandèmia; el morat per a tot allò relacionat amb l’adultcentrisme, criminalització, Covid-19, i per últim el color verd amb missatges en positiu per mostrar com és el col·lectiu jove.

Davant un moment on s’estan difonent missatges de culpabilitat dirigits a la joventut com a responsable de l’última onada i per això des del CJX creuen necessari donar a conèixer el concepte de l’adultcentrisme. Aquest concepte consisteix en una idea preconcebuda que les persones adultes tenen cap al jovent menystenint les seues capacitats de presa de decisions i representacions socials, culturals, lúdiques, restant-los la responsabilitat que demostren tenir sols per ser joves. Un fenomen que es troba present en el dia a dia de tota la joventut.

Aquest 12 d’agost està marcat per la pandèmia i els efectes sobre la salut mental que esta arrastrant la joventut i que la Covid-19 ha agreujat, per això cal reivindicar la importància del benestar i la salut mental entre la joventut i la necessitat d’una acció conjunta de les diferents Administracions públiques per a oferir una resposta global a un problema multidisciplinari. Des del CJX consideren necessari no normalitzar dades molt preocupants respecte als problemes de la Joventut, com una taxa d’atur juvenil de 38%, que el 83% dels i les joves no poden emancipar-se, que destinen un 73% del salari per a pagar l’alquiler de la vivienda, o que el suïcidi és la principal causa de mort entre la joventut.

És el moment d’unir-se tota la joventut i lluitar per fer realitat les nostres reivindicacions.