El CJX edita un tríptic amb motiu del 15 aniversari de la col·locació de l’Aixopluc i torna a editar per quart any consecutiu la unitat didàctica “El Bombardeig de l’estació de Xàtiva de 1939”, que ja s’està treballant als instituts de la ciutat.

L’any 2007, el Consell de la Joventut inaugurava el monument de l’Aixopluc per retre homenatge a les víctimes del bombardeig de l’estació de Xàtiva de 1939. Aquesta iniciativa va nàixer per mantindre  viva aquesta commemoració i amb la intenció de que l’Aixopluc fora un monument amb el que tots els xativins i xativines es sentiren part.

Aquest any es celebra el 15 aniversari de la col·locació de l’Aixopluc i per aquest motiu el CJX ha volgut recordar aquest fet amb un tríptic on expliquen com van poder fer realitat aquest projecte. En aquest tríptic mostren fotografies del procés de construcció i del dia de la inauguració, les propostes prèvies al monument que coneguem i algunes de les dificultats que van tindre que fer front els membres del CJX d’aquells anys.

A més, enguany tornen a editar la unitat didàctica “El Bombardeig de l’Estació de Xàtiva de 1939”, que ja compta amb quatre edicions, i que s’ha treballat al llarg d’aquestes setmanes amb els alumnes de 4rt d’ESO i Batxillerat de tots els centres educatius de Xàtiva. En aquesta unitat didàctica trobem, entre altres coses, un article de Salvador Català, una breu bibliografia relacionada amb el Bombardeig, unes fotografies de l’any 1939 on es veu una vista aèria de les explosions, unes preguntes amb l’objectiu de crear un debat a classe, una breu explicació i fotografies dels actes en homenatge a les víctimes que s’han anat realitzat, i una explicació de l’Aixopluc.

Des del Consell de la Joventut de Xàtiva valoren aquest iniciativa de molt positiva i necessària, ja que els i les joves han de jugar un paper clau en la recuperació de la memòria històrica. D’altra banda volen agrair a Miquel Mollà, Sergi Pérez, Miquel Lorente i Jordi Estellés la seua ajuda per poder realitzar el vídeo que es presentarà el pròxim diumenge en l’acte d’Homenatge a les Víctimes del bombardeig.