El Consell de la Joventut de Xàtiva va ser guardonat per les accions realitzades en el marc dels 15 anys de l’Aixopluc en els II Premis de Voluntariat del Consell Valencià de la Joventut coincidint amb el Dia del Voluntariat i el Dia dels Drets Humans. 

Aquest premi va ser donat per totes les acciones realitzades al voltant dels 15 anys de l’Aixopluc (monument que ret homenatge a les víctimes del bombardeig de l’estació de Xàtiva de 1939) destinades a donar a conèixer la visió de la joventut sobre la memòria històrica. Una visió que lluita contra els discursos d’odi i posa en prioritat la defensa dels drets humans.

Enguany, es van complir 15 anys de la inauguració de l’escultura i per tant des del CJX vam contactar amb les persones que van portar a terme aquest projecte organitzant una taula rodona i un vídeo, on es va donar a conèixer de primera mà els testimonis i la motivació per crear tal projecte. Cal recordar que l’escultura va ser pagada pel Consell de la Joventut de Xàtiva. També,  vam dissenyar un tríptic on s’explica quin va ser el procediment per fer realitat el projecte, acompanyat d’un desplegable que recrea l’escultura. A més, es va reeditar la Unitat Didàctica que va adreçada a l’alumnat dels instituts que cursen 4t d’ESO i Batxillerat i que té com a objectiu desmentir el pensament que la memòria històrica és sols motiu d’interès de qui ho va patir i va viure aquells fets. Aquesta Unitat Didàctica va ser una acció que va impulsar el Consell de la Joventut de Xàtiva l’any 2018, i des d’aquell moment no s’ha deixat d’editar, ja que té molt bona acollida als instituts.

Des del CJX recalquem la importància que té el nostre paper com a joves per a què la història no es torne a repetir. Per això, tenen com a objectiu construir una societat on no existisquen els discursos d’odi, on els drets humans siguen garantits a tota la població i perquè totes les persones, puguen viure lliures i en pau.