El passat diumenge el Consell de la Joventut de Xàtiva va celebrar la seua Assemblea General Ordinària en la que, entre moltes altres coses, es van aprovar amb unanimitat l’adaptació del programa d’activitats degut a la crisi de la COVID-19 i una resolució proposada per la Comissió Permanent en defensa de la joventut i l’associacionisme juvenil davant del tractament injust rebut des de l’inici de la pandèmia.

Des del CJX consideren fonamental posar en valor la tasca de l’associacionisme juvenil de cara a l’inici d’aquest nou curs animant la gent a participar i enviant missatges positius i de tranquil·litat tenint en compte que les associacions han adaptat el seu funcionament per tal de complir en tot moment amb els protocols i les mesures de seguretat.

A més a més, des del CJX animen els i les joves a seguir comportant-se amb responsabilitat i precaució per tal de combatre els discursos adultcentristes que tracten de generalitzar el conjunt de la joventut acusant-los d’irresponsables i principals causats de rebrots i contagis.

 

RESOLUCIÓ SOBRE L’IMPACTE DE LA COVID-19 EN LA JOVENTUT I L’ASSOCIACIONISME JUVENIL

“Des de l’inici de la pandèmia és molt freqüent escoltar als mitjans de comunicació, a les diferents campanyes de conscienciació realitzades o als discursos d’alguns dirigents que els i les joves som els principals culpables dels rebrots o que tenim una actitud irresponsable o incívica davant de la situació sanitària, quan la realitat és que el col·lectiu jove, en la gran majoria dels casos, ens hem comportat d’una manera responsable arribant inclús a oferir la nostra ajuda i aportar el nostre granet d’arena per tal de pal·liar situació en la mesura de les nostres possibilitats.

No es tracta de buscar culpables o veure qui s’ha comportat millor o pitjor, però en aquest cas, generalitzar i estigmatitzar tot un col·lectiu de la població pot arribar a comportar conseqüències molt negatives per a la joventut, més encara quan els estudis que s’estan realitzant per diferents entitats afirmen que serem, una vegada més, els principals afectats per les conseqüències de la crisi. Per això, més enllà de posar-nos en el punt de mira i oblidar-se de nosaltres com a col·lectiu afectat, caldria començar a treballar en com ens està o ens va a afectar aquesta i proposar solucions. Els mateixos estudis afirmen que la joventut som el col·lectiu que més problemes psicològics patim derivats de l’ansietat, l’estrès o la incertesa sobre el nostre futur, a més de que serem el col·lectiu que més possibilitats tindrem de ser acomiadats degut al baix cost que suposa acomiadar una persona jove amb contractes temporals i precaris. Una situació laboral que dificulta totalment l’emancipació, l’accés a l’habitatge o la planificació d’un projecte de vida a curt i llarg termini.

D’altra banda, aquesta situació també comporta conseqüències molt negatives per a l’associacionisme juvenil, que arran del confinament ha hagut de paralitzar la seua tasca i s’han hagut de suspendre esdeveniments i activitats importants. En aquest sentit, les principals amenaces a la que s’enfronta el teixit associatiu son la por i la incertesa de cara a l’inici d’aquest nou curs que ja ha començat i per al que les associacions s’han hagut d’adaptar per tal de complir amb les mesures sanitàries i de prevenció de la COVID-19, una vegada més des d’una perspectiva de responsabilitat i professionalitat. Cal fer una crida a la joventut xativina i a les associacions locals transmetent tranquil·litat a l’hora de tornar a les activitats de manera presencial, ja que aquestes comencen a activar-se i a tenir presència als nostres carrers després de mesos d’inactivitat, una reactivació que s’entén fonamental i necessària per la tasca social que desenvolupen.

La crisi sanitària ha canviat la vida dels i les joves així com la del Consell de la Joventut de Xàtiva, que des de principis del confinament hem estat treballant en un estudi que es publicarà en les pròximes setmanes i que analitza l’impacte de la COVID-19 en la joventut i l’associacionisme juvenil de Xàtiva amb l’objectiu de fer un recull dels problemes i necessitats que han anat sorgint arran de la pandèmia. Un estudi que s’ha traslladat a l’Ajuntament de Xàtiva per tal de que es puga utilitzar com a ferramenta en la que poder basar-se per solucionar o pal·liar els problemes detectats. 

Per tot això, des del CJX veiem la importància i la necessitat de plantejar aquesta resolució i transmetre missatges de positivitat i tranquil·litat a tot el conjunt de la població i en especial a l’associacionisme i la joventut, animant-los a continuar sent referents de responsabilitat i seny davant d’aquesta situació per tal de neutralitzar conjuntament els discursos adultcentristes que tristament escoltem cada vegada amb més freqüència.

En aquest sentit, coincidim amb les declaracions de l’expresident del Consejo de la Juventud de España, Manuel Ramos, que apunta que “Cuando el mensaje que mandamos es desde la desconfianza y desde la criminalización, la reacción no es hacerte caso, es defenderse. Si mandas un mensaje en positivo, dando herramientas y pistas seguro que vas a conseguir más”

Des del Consell de la Joventut de Xàtiva instem a les administracions a treballar conjuntament per a que la joventut siga un eix principal i transversal en l’elaboració de polítiques encaminades a pal·liar aquesta situació, posant-nos a la seua disposició per tal d’aportar la nostra opinió sobre la joventut i l’associacionisme juvenil”.

 

Xàtiva, a 4 d’octubre de 2020

CONSELL DE LA JOVENTUT DE XÀTIVA